Receptár babky bylinkárky II.
Autor: Veronika "Silwen Lindariel" Bugalová, Pridané: 18. 12. 2004, 18:06
Opäť sa im to podarilo! Ako tento, minulý aj predminulý rok. Vianoce nás vždy prekvapia uprostred decembra, vyskočia spoza rohu, zamávajú veľkými rukami a dajú nám dôrazne najavo, že treba vymiesť z kútov pavučiny, obehať vianočné trhy a kúpiť pár pozorností pre najbližších, zohnať si nejaký ten mallorn a najať aspoň päť tuctov mušiek-svetlušiek, ktoré by boli ochotné za prijateľnú cenu stráviť na ňom vianočný čas.Ach, áno… Vianoce si vyžadujú veľa starostlivých a občas nie práve jednoduchých príprav. Veď už len také rituálne presviedčanie Ulma, aby nám venoval nejakú tú rybu, stojí veľa námahy. A to už ani nehovorím o všetkých vianočných pozdravoch, ktoré musíme rozposlať do najrozličnejších kútov Stredozeme, na čo je potrebné aspoň týždeň presviedčať kŕdeľ poštových holubov. Bohužiaľ, je to ich nátura. Poštové holuby sú lenivé a často nespoľahlivé, ale vo väčšine prípadov sú jediným vhodným spôsobom korešpondencie.
Avšak, po všetkých týchto pracných prípravách príde očakávaný Štedrý večer. V teplých domčekoch sa zapália sviečky, tíško rozoznejú koledy a vianočný nazgul nám, ako každý rok, roznesie štedrú nádielku darčekov. S radosťou sa rozbehneme k mallornu a blažene sa vrhneme po všetkých tých tonách nových ponožiek značky „Temnohvozd Company“. Ach… očarujúce okamihy našich životov.
Taktiež nesmieme zabudnúť, že po Vianociach prichádza Silvester. Národy Stredozeme budú do neba posielať farebné ohňostroje (na čo si treba vopred objednať dobrého čarodeja), opäť sa nám po pár pohárikoch miruvoru zalesknú oči, chytíme sa bratsky okolo pliec a spustíme spŕšku horlivých predsavzatí. Ráno sa zobudíme v Novom roku s malou migrénou, dávkou nostalgie za uplynulým starým rokom, ale šťastní a spokojní.
Áno, áno… toto všetko nás čaká aj tento rok!
Okrem praskajúcej mágie v ovzduší, atmosféru Vianoc dopĺňa, ako inak, jedlo. Veľa jedla. Vlastne, celé kvantá pokrmov, ktoré si v hojnom množstve uštedríme bez akýchkoľvek výčitiek. Preto som si pre Vás dovolila pripraviť recepty hneď dva. Sú to prípravou jednoduché pokrmy, ktorých konzumácia sa stáva neopakovateľným zážitkom.
Výkrik blaženého hobita
Potrebujeme:
Piškóty
Vanilkový puding
Višňový kompót
Strúhanú čokoládu
Cukor
Šľahačku
Trochu rumu
Postup:
Uvaríme vanilkový puding (to snáď nemusím písať, ako sa taký puding pripravuje… ale keby náhodou… postup je na zadnej strane každého sáčku pudingu). Do šťavy z višňového kompótu pridáme rum (trošku rumu… to je asi tak pol deci… má to byť výkrik blaženého hobita, nie výkrik opitého hobita). Piškóty namáčame do tejto višňovo-rumovej šťavy a kladieme na spodok tortovej formy (to je taká tá okrúhla kovová vec s dnom). Na piškóty pridáme vrstvu pudingu, na to opäť vrstvu piškót a tieto vrstvy striedame. Ak máme puding studený, môžeme dať dovnútra aj šľahačku. Necháme vychladnúť a zdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.
Durinova skaza *
Potrebujeme:
Jablká
Citrón
Slivkový lekvár
Hrozienka
Škoricu
Biely jogurt
Šľahačku
Puding
? l mlieka
Postup:
Jablká nastrúhame, pokvapkáme citrónom, pridáme škoricu a hrozienka. Dôkladne všetko premiešame. Do slivkového lekváru pridáme biely jogurt a rozmiešame. Jogurt s lekvárom pridáme k jablkám a opäť dôkladne premiešame. V mlieku uvaríme puding bez cukru. Do pripravených misiek dáme jablkovú zmes a zalejeme pudingom. Necháme vychladnúť. Zdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.
*V prastarých elfských análoch sa píše, že Durinovou skazou nebol Balrog, ale práve tento pokrm. Durin sa stal najobéznejším trpaslíkom, čo viedlo až k tomu, že sa neprepchal cez východ zo svojej kamennej komnaty a svoj národ napokon navždy opustil po tom, čo sa prejedol.
Tak, moji najdrahší, prajem vám krásne Vianoce, aby všetky ponožky boli presne také, ako ste si celý rok predstavovali a na záver sa s Vami rozlúčim zlatými slovami, ktoré mi zvykla hovorievať moja elfská prababička, kým opustila brehy našej Stredozeme: “Silwenka, dievčatá majú dodržiavať tri základné pravidlá: Byť pekné, striedmo papať a pravidelne chodiť na záchod.“?! Prababy, a čo chlapci?“ „Chlapci majú, moja milá, dodržiavať taktiež tri pravidlá - byť zdvorilí, veľa papať a pravidelne si meniť spodky.“
Nech nás perly elfského príslovia sprevádzajú nielen časom vianočným, ale počas celého roka. Aj toho nového.
Silwen Lindariel