Receptár babky bylinkárky III.
Autor: Veronika "Silwen Lindariel" Bugalová, Pridané: 07. 06. 2005, 23:37
Drahí moji priatelia!Veruže veľa vody pretieklo Anduinou, čo som sa Vám naposledy prihovárala skrz riadky v našej kuchárskej rubrike. Ale ako to už býva, okrem všetkých radostí, leto vždy prináša veľa neodkladnej práce. Tak i tento rok prekvapilo Stredozem po preleňošenej zime a vrátilo ju do čarovného stereotypu.
Hobitín sa pustil do boja proti zákerným slimákom, ktoré napadli slávne paradajkové záhony. Údajne na ne neplatia ani Gandalfove kúzla a na chrbte majú vraj veľké červené oko. Trpaslíci sa tešia z nového kladkového systému Balin 309. Keď sa po tristodeviatom pokuse nepodarilo nikomu zlomiť končatinu, väzy alebo vylomiť zub, bol vyhlásený za úspešný a patent spolu s vynálezcom sa ocitli v sieni slávy. Národ škretov zase sužuje tvor, ktorý sa nečakane objavil v najhlbších kobkách temných chodieb. Po viacerých pátracích akciách nasledujúcich krvavé stopy svojich druhov, ktorí neskončili práve najšťastnejšie, vypukla panika. Rohan a Gondor sa v týchto dňoch oddávajú tradičnému folklóru - chmeľovým slávnostiam, ktoré sú spojené s každoročnou súťažou v pití piva. Podobne aj v Imladris a Lóriene elfovia oslavujú letnú úrodu, avšak tento rok s patričnými opatreniami, ku ktorým bol Elrond nútený pristúpiť po tom, ako v miruvorských pivniciach našiel svoju neplnoletú dcéru pod vplyvom omamných látok v náručí neznámeho muža. Ach, tá láska nebeská… Veru, veru. Svojím kúzlom očarovala všetky bytosti Stredozeme. Dokonca sa šepce, že sám Sauron sa zháňa po prsteni! Kto je jeho krásna vyvolená však ostáva naďalej tajomstvom. Ani pán nazgulov nechce nič prezradiť a na všetky otázky odpovedá len veľavýznamným pohľadom jeho dvoch veľkých čiernych dier. Nechajme sa teda prekvapiť.
Ale dosť bolo klebiet! Je najvyšší čas opäť vziať do ruky príborový nožík, chvatne ním zamávať nad hlavou a dať tak výrazne najavo koniec hladným dňom, nezaujímavým párkovým seansám a sáčkom instantných polievok. Skrátka, prišiel čas zase sa dobre najesť. Dnes k Vám prichádzam s netradičným, no o to viac chutným receptom až z ďalekého Haradu.
Dusený olifant *
Potrebujeme:
1 kurča
150 g kapusty
80 g hrášku
80 g kukurice
60 g cibule
1 banán
1 lyžica medu
olej
soľ
korenie
kari korenie
sójová omáčka
Postup: Vykostené kurča nakrájame na rezance (myslím, že pre väčšinu z Vás by to nemal byť problém, vzhľadom na odmalička vštepovaný pud sebazáchovy a spôsob ako sa vysporiadať s hnevom a stresom). Na troške oleja urobíme karamel z 1 lyžice medu, do toho pridáme sójovú omáčku (asi 2 lyžice) a nakrájané mäso. Opečieme asi 20 minút do hneda, potom pridávame kapustu nakrájanú na štvorčeky, kukuricu, hrášok, banán nakrájaný na kolieska, korenie, kari korenie, trochu soli a úplne nakoniec cibuľu. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme podusiť 10 minút. Podávame s ryžou.
*Ako ma haradskí poučili, olifantie mäso sa vyznačuje svojou charakteristickou sladkastou chuťou. Na prípravu pokrmov sa využíva len jedna čas, a to chobot. Ostatné časti tela sú príliš tvrdé a ťažko spracovateľné. Dostať sa k olifantiemu chobotu môže byť skutočne veľmi obtiažne, tak ak náhodou nemáte žiadny po ruke, postačí, ak si ulovíte nejakého operenca. Napr. susedovu sliepku. (nepomýliť s jeho polovičkou!)
Na záver mi už len ostáva zaželať Vám krásne leto plné lásky, pohody, radosti a nezabudnite, (ako hovorievala moja elfská prababička kým odišla na Západ) na miruvorom "preťažený" žalúdok je najlepší žihľavový čaj.
Veronika "Silwen Lindariel" Bugalová